Wednesday, December 30, 2009

UiTM: class schedule?

Jadual kelas baru keluar semalam. heh? semalam? dey UiTM! lagi 4 hari nak start kelas yet baru nak keluarkan jadual kelas ke? Tak senonoh betul buat kerja. Uh-oh. Tak baik kutuk UiTM. still it's our place to gain as much knowledge as possible kan. Ampun UiTM. Ampun..~


Anyway, arrange kelas anda sebaik mungkin sebab sem ini jadual nya sungguh merepek dan putar belit. Believe me, I have trouble on that. Sehari satu kelas? Bazir duit minyak je memandu sejauh 20KM untuk pergi UiTM sahaja. Tapi tak mengapa. Demi menuntut ilmu di dunia, akan ku harungi lautan gelora. *Oke, itu cuma gimik. Baik duduk rumah buat PJJ dari kena redah laut. Betul tak?*

Oke, banyak sangat merepek. good luck n your new sem! ;]

Monday, December 28, 2009

New Year is around the corner

It's a few days away from 2010 and also don't forget, we still have a week to gain weight and lemaks-lemaks at home guys for the new sem is about to begin next week!


So, what's the preparation guys? I bet semua dah membeli baju baru, seluar baru, kasut baru, tudung baru, blablabla. Well, tahun baru dah nak dekat, sem baru dah nak mula, confirm you guys nak jadi orang yang baru right? whatever you guys wanna be, jangan lupa FYP kena siap! Sem depan would be the final year to all of you. Have a very joyful moments at UiTM ini selagi termampu jangan nanti dah blah baru nak rindu. ;]

By the way, siapa yang memandu kereta ke kelas, bersiap sedia lah untuk menerima kenyataan tiada lagi parking untuk anda semua di fakulti kerana UiTM begitu bermurah hati meletakkan palang-palang automatik yang begitu banyak di setiap entrance fakulti. Good Luck in finding the nearest parking to the class baby~ ;P

GOOD LUCK EVERYONE!

Dear Decemberians

December is the twelfth and last month of the year in the Gregorian Calendar and one of seven Gregorian months with the length of 31 days.
In Latin, decem means "ten". December was also the tenth month in the Roman calendar until a monthless winter period was divided between January and February.
December's flower is the narcissus or holly. December's birthstones are turquoise, lapis lazuli, zircon, topaz (blue), or tanzanite.
December is the month with the shortest daylight hours of the year in the Northern Hemisphere and the longest daylight hours of the year in the Southern Hemisphere.

-source: wikipedia

Nas Fatehah

Happy Birthday dear Decemberians. May your life full of joy and happiness. ;]

PEE ASS; sorry if ada tertinggal birthday sesiapa pada bulan nov and dec. saya cuma meletakkan mereka yang keluar notification di facebook je. hehe~

Tuesday, November 10, 2009

Happy Holiday Everyone

-source: google image

It is holiday everyone. Have a blast holiday! Have fun to all of you.

Seronok, seronok juga, FYP babe jangan lupa.

To those yang ada gambar holiday untuk di kongsi, you guys could sent it to me to put it here in our blog oke? Tak kisah lah dengan family ke, dengan tunang ke, dengan boyfriend ke. As long as picture you guys.

Well, HAPPY HOLIDAY YOU ALL!

Saturday, November 7, 2009

tamat lah sudah perjuangan 09/10

CCNA 3 sudah lepas. Buat mereka yang telah habis exam pada sem ini, tahniah. Kepada yang masih belum. Perjuangan haruslah diteruskan. Ada banyak lagi paper-paper yang menanti. Sila lah jawab dengan relax. Jangan gabra-gabra. Ini lah penentu untuk semdepan. Jangan repeat ouh! Lambat lah habis nanti!

GOOD LUCK!

Thursday, November 5, 2009

hello Novemberians

November is the 11th month of the year in the Gregorian Calendar and one of four Gregorian months with the length of 30 days. November retained its name (from the Latin novem meaning "nine") when January and February were added to the Roman calendar. November starts on the same day of the week as February in common years, and March every year.
-source: wikipedia

Yani.

Dart.

Mazrah.

May Allah bestowed and blessed all the November babies and gives their life with full of joy and happiness. Ameen.

Notes: pardon me for the pictures i took in your online album. these were the best i can find. ;)

Upcoming paper

Paper ENT sudah lepas. Those yang took the paper kata susah. sorry tak tahu sebab tak ambil paper itu. heee. Upcoming would be, CCNA 3. Good luck to those yang ambil paper CCNA 3 sem ini. to those yang baru nak ambil CCNA 2 *ehem. seperti saya.*, Good luck untuk paper pada 12hb nanti.


Guys, facebook, facebook juga. study jangan lupa weih!

*Tahu dah semua orang sibuk main game flying dog tu. chait!*

Friday, October 30, 2009

final CSA

hey guys. esok paper CSA aite? ini yang puan Yati bagi untuk final. good luck semua!

Pls refer to lecture slide

Chap 1: computer tech, model

Chap 2: Fixed pt, floating pt, base /radix conversion

Chap 3: Range /Precision, IEEE representation ,BCD, Booth Algorithm, Residue

Chap 4: Variation in Machine Architectures, ARC Programming

Chap 6: Microarchitecture

Thursday, October 29, 2009

Final Exam is Around the Corner

Final exam is coming! Final exam is coming!

Kepada mereka-mereka yang mengambil subject ECO415, pasti anda semua telah menduduki exam itu pada hari Rabu yang lepas. *weih. Kenapa ayat macam skema?*

For the upcoming paper, CSA, which is ITT590. Untuk mereka yang mengambil paper ini, good luck kepada semua. Hint untuk final sudah diletakkan di dalam facebook, dan telah di tag oleh ayna. Tapi hint itu macam tidak membantu. Sebab saya tengok macam semua yang kita belajar masuk dalam final. Sungguh tidk seronok sebab kena berhempas pulas membaca. Haizz~

Tapi tak mengapa. Saya doakan semua student CS225 dapat menjawab dengan jayanya. *ayat skema lagi.*

By the way, paper CSA di dewan al ghazali oke. Note that! Hari ini semua macam keliru dengan tempat. Ada yang kata BK22-BK25. Nasib baik lah ada orang-orang yang boleh dipercayai tengok jadual exam. Haizz~

Till then, GOOD LUCK!

pertukaran blog admin

It’s been a while since admin of this blog tidak mengupdate blog ini.

Today, saya ingin membuat pengumuman bahawasanya, blog ini telah bertukar admin daripada Kudin kepada Dart. Mungkin saya tidak sehebat Kudin dalam menulis blog yang merepek-repek. Tapi saya akan cuba menjaga blog ini seperti yang diamanahkan. Don’t worry bro, I’ll do my best! Haha!

So, to all CS225 members, you guys can always bring me any stories to share to the readers.

Thank you~ :)

Friday, August 14, 2009

CS225 dayout

aku rase agak lame aku tak update blog ni..rase bosan la pulak..

baru2 ni budak2 kite kuar outing gi bukit raja, ngn main bowling kat pas..

diorang tak ajak aku..huh...sedey aku....hihihi...

korg tatap la gmbr diorg ni.bagi sape2 yg tak gi ari tu..takpe, nnt kite gi mandi sungai,kite amik gmbar dalam air..ok?



mazrah kenampakan tidak sabar untuk menunjukkan kehebatannya walaupun mase tu turn dart yg baling...



Cinta empat semegi...apakah ini cerita cinta alaf baru,mcmane bleh ade 2 org gay kat belakang tu..tu yg paling musykil.



calon2 utk dibuat bini pada masa akan datang...komen aku..semua nampak macam boleh tahan,tapi.....'sigh'...amik gmbar dalam toilet ramai2...awkward



dari sudut pergambaran diorg ni, ape yg aku bleh komen ialah,mngkin dorg ni tak pernah tgk punggung ayam kot...



semua org mengekalkan keayuan masing2 ketahap paling maximum..

Tuesday, June 30, 2009

Last week or week last?

Dh sampai minggu terakhir pun kita selepas berhempas pulas berpraktikal dgn bersungguh2.

Diharapkn pengalaman semasa kita praktikal ini dapat digunakn utk masa yg akn datang untuk menempuhiu liku2 dan selok belok alam perkerjaan.

Org cakap tak kenal maka tak cinta..

Friday, June 19, 2009

Bandwitdh explain

Since ari ni ari jumaat. esok tak keje..so aku cari keje la sket...aku nak share sikit ilmu ngn korang sume...org kate sharing is caring kan...

This is well written explanation about bandwidth, very useful info.



BandWidth Explained

Most hosting companies offer a variety of bandwidth options in their plans. So exactly what is bandwidth as it relates to web hosting? Put simply, bandwidth is the amount of traffic that is allowed to occur between your web site and the rest of the internet. The amount of bandwidth a hosting company can provide is determined by their network connections, both internal to their data center and external to the public internet.


Network Connectivity

The internet, in the most simplest of terms, is a group of millions of computers connected by networks. These connections within the internet can be large or small depending upon the cabling and equipment that is used at a particular internet location. It is the size of each network connection that determines how much bandwidth is available. For example, if you use a DSL connection to connect to the internet, you have 1.54 Mega bits (Mb) of bandwidth. Bandwidth therefore is measured in bits (a single 0 or 1). Bits are grouped in bytes which form words, text, and other information that is transferred between your computer and the internet.

If you have a DSL connection to the internet, you have dedicated bandwidth between your computer and your internet provider. But your internet provider may have thousands of DSL connections to their location. All of these connection aggregate at your internet provider who then has their own dedicated connection to the internet (or multiple connections) which is much larger than your single connection. They must have enough bandwidth to serve your computing needs as well as all of their other customers. So while you have a 1.54Mb connection to your internet provider, your internet provider may have a 255Mb connection to the internet so it can accommodate your needs and up to 166 other users (255/1.54).


Traffic

A very simple analogy to use to understand bandwidth and traffic is to think of highways and cars. Bandwidth is the number of lanes on the highway and traffic is the number of cars on the highway. If you are the only car on a highway, you can travel very quickly. If you are stuck in the middle of rush hour, you may travel very slowly since all of the lanes are being used up.

Traffic is simply the number of bits that are transferred on network connections. It is easiest to understand traffic using examples. One Gigabyte is 2 to the 30th power (1,073,741,824) bytes. One gigabyte is equal to 1,024 megabytes. To put this in perspective, it takes one byte to store one character. Imagine 100 file cabinets in a building, each of these cabinets holds 1000 folders. Each folder has 100 papers. Each paper contains 100 characters - A GB is all the characters in the building. An MP3 song is about 4MB, the same song in wav format is about 40MB, a full length movie can be 800MB to 1000MB (1000MB = 1GB).

If you were to transfer this MP3 song from a web site to your computer, you would create 4MB of traffic between the web site you are downloading from and your computer. Depending upon the network connection between the web site and the internet, the transfer may occur very quickly, or it could take time if other people are also downloading files at the same time. If, for example, the web site you download from has a 10MB connection to the internet, and you are the only person accessing that web site to download your MP3, your 4MB file will be the only traffic on that web site. However, if three people are all downloading that same MP at the same time, 12MB (3 x 4MB) of traffic has been created. Because in this example, the host only has 10MB of bandwidth, someone will have to wait. The network equipment at the hosting company will cycle through each person downloading the file and transfer a small portion at a time so each person's file transfer can take place, but the transfer for everyone downloading the file will be slower. If 100 people all came to the site and downloaded the MP3 at the same time, the transfers would be extremely slow. If the host wanted to decrease the time it took to download files simultaneously, it could increase the bandwidth of their internet connection (at a cost due to upgrading equipment).


Hosting Bandwidth

In the example above, we discussed traffic in terms of downloading an MP3 file. However, each time you visit a web site, you are creating traffic, because in order to view that web page on your computer, the web page is first downloaded to your computer (between the web site and you) which is then displayed using your browser software (Internet Explorer, Netscape, etc.) . The page itself is simply a file that creates traffic just like the MP3 file in the example above (however, a web page is usually much smaller than a music file).

A web page may be very small or large depending upon the amount of text and the number and quality of images integrated within the web page. For example, the home page for CNN.com is about 200KB (200 Kilobytes = 200,000 bytes = 1,600,000 bits). This is typically large for a web page. In comparison, Yahoo's home page is about 70KB.


How Much Bandwidth Is Enough?

It depends (don't you hate that answer). But in truth, it does. Since bandwidth is a significant determinant of hosting plan prices, you should take time to determine just how much is right for you. Almost all hosting plans have bandwidth requirements measured in months, so you need to estimate the amount of bandwidth that will be required by your site on a monthly basis

If you do not intend to provide file download capability from your site, the formula for calculating bandwidth is fairly straightforward:

Average Daily Visitors x Average Page Views x Average Page Size x 31 x Fudge Factor

If you intend to allow people to download files from your site, your bandwidth calculation should be:

[(Average Daily Visitors x Average Page Views x Average Page Size) +
(Average Daily File Downloads x Average File Size)] x 31 x Fudge Factor

Let us examine each item in the formula:

Average Daily Visitors - The number of people you expect to visit your site, on average, each day. Depending upon how you market your site, this number could be from 1 to 1,000,000.

Average Page Views - On average, the number of web pages you expect a person to view. If you have 50 web pages in your web site, an average person may only view 5 of those pages each time they visit.

Average Page Size - The average size of your web pages, in Kilobytes (KB). If you have already designed your site, you can calculate this directly.

Average Daily File Downloads - The number of downloads you expect to occur on your site. This is a function of the numbers of visitors and how many times a visitor downloads a file, on average, each day.

Average File Size - Average file size of files that are downloadable from your site. Similar to your web pages, if you already know which files can be downloaded, you can calculate this directly.

Fudge Factor - A number greater than 1. Using 1.5 would be safe, which assumes that your estimate is off by 50%. However, if you were very unsure, you could use 2 or 3 to ensure that your bandwidth requirements are more than met.

Usually, hosting plans offer bandwidth in terms of Gigabytes (GB) per month. This is why our formula takes daily averages and multiplies them by 31.


Summary

Most personal or small business sites will not need more than 1GB of bandwidth per month. If you have a web site that is composed of static web pages and you expect little traffic to your site on a daily basis, go with a low bandwidth plan. If you go over the amount of bandwidth allocated in your plan, your hosting company could charge you over usage fees, so if you think the traffic to your site will be significant, you may want to go through the calculations above to estimate the amount of bandwidth required in a hosting plan.

BannerSnack

This is networking



pasang wall jack



operasi tarik cable masuk dalam trunking



bus ngah tarik cable



kudin ngah potong siling utk naik atas



ninja pencen

Monday, June 15, 2009

3 more weeks....

sedar tak sedar, tapi mostly sedar la, dah sebulan lebih kite melangsungkan upacara praktikalisme kita ni...masih tinggal lagi 3 minggu lebih utk kite mengaut segala keuntungan syarikat eh,ilmu syarikat yg kite praktikal tu...

report mcm mane?ade sape2 yg dah siap ke?

anyway,kepada semua budak2 kite..good luck...

Thursday, June 11, 2009

tRiP tO TiMes Square



mengaplikasi networking dalam dunia sebenar...



mamam mcD di time square..its finger licking good....



lagi kulit album yg ke 3...



smpai skrg aku ragu2 ngn gmbar ni...HMMMMMM....

sape nk amik gbr sape ni?sape yg posing?



sempat lagi tu....

sory la kengkawan...aku penat sgt ari ni nk komen klakar2 sket kat gbr2 dorg ni...next time aku komen bagi kaw2 punye la...bagi la gbr yg pelik sket...hahahaha

Tuesday, June 2, 2009

3rd week di ftmsk



selepas 3 minggu bergelut dgn praktikalsme..amin berjaya mencuri masa utk melentok walaupun hanya bertahan selama 20 saat,namun amin telah mengeluarkan dengkuran yg amat hebat..menurut saksi,bunyinya seperti bunyi kereta api yg dah lame tak servis....



syoknya menunggu giliran untuk audition akademi fantastika...

peserta yg berpotensi:yg duduk paling hujung belah sana...beliau boleh melaku kan aksi berlari smbil mengupas durian....



cover album no 2...

setelah kegagalan album pertama mereka,mereka ingin mencuba nasib dalam album ke 2 mereka yg berjudul "nyah...geli nyah"...lagu yg turut di muatkan dalam album ini adalah

"aku sudi mencuci pingganmu"

"siapa curi spender kuning mak senah"

"pulangkan selipar aku sebelah lagi"



amin cuba menenangkan hisyam yg jatuh tersungkur sebaik sahaja menerima berita yg harga minyak naik lagi bulan depan...


2nd week di ftmsk



quiz bulan ini.

siapakah gerangan makcik yg sedang cuba membaiki komputer?

1st prize: sebuah tin biskut kemek
2nd prize: baucher makan di cafe ftmsk bernilai RM0.50
3rd prize: percutian ke seksyen 7 di temani kudin

hadiah saguhati: buah sagu sekati



selepas 2 bln praktikal,di jangka ke 4 4 student praktikal ini akan naik berat badan mereka sebanyak 20kg sorg

ish2 kesian...



creativity tanpa batasan..



makan time,amin takle makan lagi...sbb keje tak siap..muke bengkek je....



hisyam sedang pasang perangkap tikus..kerana cik dart ngn cik capa dah mengadu bahawa kaki dorg asyik kena gigit ngan tikus...sehingga menyebabkan dorg demam selsema tikus atau dikenali "influenkus"...namun mereka berjaya di selamatkan oleh pihak PK dgn memberi injection racun tikus a.k.a arsenic....

kusss semangat....



gambar rajah diatas menunjukkan yg cik dart sedang curi2 makan meggi cup di bwah meja sbb sblm ni, amin selalu pow dia...



mempersembahkan cover album debut pertama kumpulan "emo" terkemuka dimalaysia..

kumpulan tersebut juga dikenali sebagai "meet auntie rozie,emm enaknya..."

dari kiri, fizi selaku drummer, amin bass, syam lead gitar, dart keroncong...dan vokal capa, (yg tukang amik gambar)..



inilah kerja depa,lepas angkat pastu susun,pastu angkat balik...pastu susun balik...begitulah berlarutan sehingga amin kepenatan...



"teh ais dua!"...

1st week di ftmsk



ni gbr yg aku dapat dari sumber yg boleh dipercayai...menurut cik dart, ni adalah 1st week dorg...kelihatan cik capa yg xde keje lalu menceburkan diri dalam bidang ketokpenghuluan..

kalau betul la ape yg cik capa ni main travian jugak..dia dah memecah rekod dunia..dimana dia adalah "wanita pertama dari jurusan cs225 yg main travian"...tahniah kepada wan syafawati..

Wednesday, May 20, 2009

earthing the earth

video

Sunday, May 17, 2009

upload your pic


Thursday, May 14, 2009

hari ini dah semalam


haa...panjat bang pek,jgn tak panjat...



semalam kudin dh panjat,ari ni aku plak...adoyaii....

bus di menara gading.

Wednesday, May 13, 2009

prakticalisme


wah segaknya abg ni, smbil pegang equipment rege rm60,000...hahah...
nk install kat pole 15meter..kene panjat woo...

ni la pole 15 meter,ntah ye ke tak la 15 meter.aku agak je...tapi gayat la aku naik..mahu nk terkucil aku kat ats tu...

nampak tak ade org kat atas tu?hahah...


ish, dah jadi mcm blog aku la plak...
sape2 nak post gak gbr2 menarik korang bleh la email kat aku...
nnt aku post kat sini..

Monday, May 11, 2009

Praktikal beb...

skrg bermula la era mempraktikal kan diri kita...sape2 yg dapat tempat best tu bertuahla..kalau tmpat aku ni mula2 dah kene study osi layer balik dah..hahahah...

so,good luck kt korang yg tgh praktikal tu..semoga di sayangi oleh bos masing masing...hahahah

Thursday, April 30, 2009

MicroP oh microP....


aku tak tahu nk ckp ape ngn micop ni...dah la susah,susah gile plak tu..bace2 pn tak paham...baik takyah bace,tapi esok nk jawab ape?takkan nk lukis muka doc marzani kot dalam kertas jwpn?

isk2..kerunsingan makin merudum.tgk buku microp pn dah macam kek coklat with topping kacang,nk aku makan je buku tu..nasib baik aku bukan kanibalisme....

member2 mcm mane?ok ke?....anyway goooooooooooooooooood luck kt semua!

ni aku dh post gbr microprosesor 8088/8086..korg study la menatang ni...hahahaha

Sunday, April 26, 2009

Carry mark ITT550

carry mark utk netD dah kuar dalam i-learn...korang usha2 la....good luck!!

Monday, April 20, 2009

gambor bbq lagi

disebab kn bob nok tgk gbr lagi..so aku letak lagi...